Pierogi z tofu i wodorostami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g suszonych wodorostów wakame
  • 40 g jedwabistego tofu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania

Wodorosty sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do miski. Tofu pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych wodorostów. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki dodać wymieszane składniki, po czym wszystko dokładnie zlepić ręcznie.
Naczynie do gotowania na parze zalać do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie włożyć do niego sito i nałożyć na nie przygotowane wcześniej pierogi. Gotować na parze przez 10 minut, po czym przełożyć na łyżki do przekąsek.

0 komentarzy

Podobne przepisy