Cukinia nadziewana ziemniakami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona cukinia
  • 1 czerwona papryka konserwowa
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie cukinię pokroić w plastry o grubości 2 cm i wydrążyć w nich środki. Do wydrążonych plastrów cukinii włożyć ugotowane wcześniej ziemniaki. Czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem. Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować papryką konserwową.

0 komentarzy

Podobne przepisy