Ziemniaki z papryką i orzeszkami pinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1410
Ziemniaki z papryką i orzeszkami pinii
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g orzeszków pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ziemniaki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, wsypać do niego orzeszki pinii i dodać pokrojoną wcześniej paprykę. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy dodać do tego ugotowane ziemniaki i wszystko posypać bułką tartą. Doprawić do smaku przyprawami, po czym wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów