Kanom Krok

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oleju do wysmarowania opiekacza lub foremek
  • pęczek szczypiorku
  • Na ciasto:
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ryżu kleistego na mąkę
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki maki z tapioki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki ryżu jaśminowego na mąkę

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Przygotować ciasto: ryż jaśminowy i kleisty, mąkę z tapioki, cukier puder oraz wiórki kokosowe przesypać razem do zmiksować mikserem. Następnie przesypać do miski, zalać je mlekiem kokosowym i dobrze rozmieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Opiekacz do ciastek, orzeszków, lub patelnię z formą do okrągłych ciastek wysmarować olejem i mocno rozgrzać, po czym wlać do tego chochelką rozmieszane wcześniej składniki i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z foremek, a foremki wysmarować olejem i ponownie wlać do nich rozmieszane ciasto. Do wlanego ciasta dodać pokrojony szczypiorek, a na to nałożyć upieczone wcześniej połówki ciasta. Całość dokładnie docisnąć do siebie i smażyć na rumiany kolor. Usmażone składniki wyciągnąć z foremek i przełożyć na talerz.

0 komentarzy