Boczek z pęczakiem i rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1306
Boczek z pęczakiem i rukolą
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osaczyć z wody. Kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kumin rzymski rozgnieść w moździerzu na drobno i dodać do odparowanej kaszy. Następnie dodać do tego masło, wymieszać, aby się rozpuściło i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na porcje boczek surowy, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kaszy na talerzu wraz z rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów