Grzanki z jajkami i szynką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 czerstwa bagietka
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej, czerwonej papryki
  • szczypta suszonego szafranu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Sałatę umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 2 cm i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Bagietkę smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Plastry szynki wędzonej przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je mielonym pieprzem i lekko zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażoną wcześniej bagietkę. Dodać do tego pokrojone liście sałaty. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową z wody i dodać do składników. Majonez przełożyć do miski, dodać do niego musztardę, razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do całości. Wszystko posypać szczyptą suszonego szafranu i mieloną, słodką papryką.

0 komentarzy

Podobne przepisy