Bób z szynką i jajkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g bobu
  • 25 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Bób umyć, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać plastry szynki parmeńskiej i ugotowany wcześniej bób. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli, pokrojoną natką zielonej pietruszki i gotować na średnim ogniu do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, łyżką cedzakową wyciągnąć z gotowanej wody i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy