Pizza Bianca

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g brukselki
  • 20 g koziego twarogu
  • 15 g tartej mozzarelli
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Wysmarować je oliwą z oliwek, zbić w kulę, potem przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, spłaszczyć ręcznie, przełożyć do formy do pieczenia, posypać przepuszczonym czosnkiem, dodać do tego ugotowaną brukselka i wyłożyć świeżymi gałązkami rozmarynu. Całość posypać pokruszonym drobno twarogiem kozim, tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy