Pudding czekoladowo-budyniowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2301
Pudding czekoladowo-budyniowy
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Na pudding czekoladowy:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na budyń:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wsypać pokruszone biszkopty, wlać mleko, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich ekstrakt waniliowy, cukier i razem utrzeć łyżką na jednolitą masę. Po utarciu przelać do składników z czekoladą, po czym całość postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do małych foremek od ciasta, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować budyń: do rondla wlać 0,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtko przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wlać 0,5 szklanki mleka. Zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać do wrzącego mleka z masłem. Całość podgrzewać na zmniejszonym już ogniu i mieszać drewnianą łyżka do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na przygotowany wcześniej pudding.

Stopić masło na rozgrzanej patelni, dodać cukier puder, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotowy deser. Na koniec posypać kakao.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów