Rolada mięsna z oliwkami i brukselką

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2799
Rolada mięsna z oliwkami i brukselką
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g pomidorów z puszki (bez skóry)
  • 35 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 kromki czerstwego chleba bez skórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 kg brukselki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Czerstwy chleb przełożyć do miski, zalać go mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka. Plastry wędzonego boczku przełożyć na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub ściereczką. Piersi z kurczaka włożyć do rondla, zalać je 1 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym razem z odciśniętym wcześniej chlebem zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni i dodać do całości. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wbić do nich jajko. Całość wyrobić ręcznie i nałożyć na plastry boczku na stole. Górną część wysmarować pomidorami z puszki i zawinąć w jeden, długi rulon. Usunąć z niego papier do pieczenia, po czym przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do ugotowaną brukselkę, wszystko skropić pozostałą oliwą z oliwek, obłożyć pomidorami z puszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów