Knedle ze śliwkami i masą makową

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 śliwki renklody
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki masy makowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Opis przygotowania

Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć w nim kubkiem krążki i na ich środek nałożyć przekrojone śliwki. Całość dokładnie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczka oleju. Gotować przez 3 minuty, a następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane wcześniej knedle. Całość posypać cukrem pudrem i przełożyć masą makową.

0 komentarzy

Podobne przepisy