Sardele marynowane w oleju

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g filetów ze świeżej sardeli
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól

Opis przygotowania

Pomidora oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Filety z sardeli przełożyć do miski, skropić je octem i sokiem z cytryny. Czosnek z cebulą obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Całość posypać suszonym tymiankiem, pieprzem, solą oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Następnie wszystko zalać olejem, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym nakryć miskę folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym pomidorem. Na to wyłożyć śmietanę kremówkę.

0 komentarzy

Podobne przepisy