Blanco y Negro

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1874
Blanco y Negro
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 4 białka jaj
  • 4 łyżeczki mielonej kawy espresso
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorzkiej tartej czekolady
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Kawę wymieszać z 2 łyżkami cukru, przesypać do szklanek i zalać wrzącą, przegotowaną wodą. Po zalaniu wymieszać, przestudzić, po czym wstawić do zamrażalnika i dokładnie zamrozić. Mleko przelać do rondla, dodać do niego śmietanę laskę cynamonu, 1 łyżkę cukru oraz tartą skórkę cytrynową. Składniki postawić na średnim ogniu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie przelać do zamrożonej wcześniej kawy i razem zamrozić. Białka jak przełożyć do miski, zasypać je 1 łyżką cukru i zmiksować mikserem na sztywną pianę. Do zmiksowanej piany wlać sok cytrynowy, ponownie zmiksować, przełożyć łyżką na wyciągnięty z zamrażalnika deser i całość posypać tartą gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów