Zupa ziemniaczana z porem, frytkami i boczkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 por
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, z czego dwa ziemniaki pokroić w cienkie plastry, a resztę w kostkę. Szczypiorek i por pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz por. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przełożyć pokrojony wcześniej boczek wędzony, zrumienić go i dodać do zupy. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, wrzucić pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy