Makaron zapiekany z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4129
Makaron zapiekany z serem
fot. Tobyotter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • szczypta soli
  • 8 małych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g tartego sera
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki sera parmezan

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Ugotowany przelać zimną wodą i osączyć. Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem, chwilę gotować i dodać do niej tarty ser. Sos zdjąć z ognia i zamieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej ułożyć makaron i pomidory. Sos przyprawić solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową i zalać makaron. Potrawę posypać tartym parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca i złota skórka z sera.

Autor: irena

0 komenatrzy

Podobne przepisy