Omlet z serem i sosem sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2465
Omlet z serem i sosem sojowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, sól, oraz pieprz, wlać do tego mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, posypać tartym parmezanem, zawinąć w rulon i ponownie postawić na średnim ogniu. Smażyć pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Następnie wszystko polać sosem sojowym i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów