Czapki Napoleona

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2000
Czapki Napoleona
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g tłuczonych pistacji
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • Wypełnienie:
  • 250 g naturalnego marcepanu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć w krążki. Przygotować wypełnienie: marcepan naturalny przełożyć do miski i zasypać go cukrem pudrem. Dodać do tego białko jajka, całość ugnieść ręką, uformować małe kulki i nałożyć je na środek wyciętych krążków ciasta. Następnie z tego uformować palcami trójkąty, dokładnie zlepiając górne brzegi ciasta. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać masło, postawić na małym ogniu, rozpuścić na płynną masę, wymieszać łyżeczką i ściągnąć z ognia.

W rozpuszczonej masie zanurzyć same spody upieczonych ciastek, posypać je tłuczonymi pistacjami, przełożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)