Kanapki z tatarem i frytkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki kiszone przekroić na połówki. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, dwukrotnie ją przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonej polędwicy. Następnie dodać do tego żółtko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wsypać suszoną kolendrę. Dokładnie wymieszać i rozsmarować nożem na kromki chleba razowego. Wyłożyć na to majonez, dodać pokrojony szczypiorek, cebulę oraz ogórki kiszone. Kapary osączyć z zalewy i dodać do składników. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy