Ajo blanco

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 g winogron zielonych
  • 3 łyżki octu winnego sherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 2 kromki pszennego chleba bez skórki
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Winogrona umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Kromki chleba zalać 1 szklanką mineralnej wody, moczyć przez 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Wsypać do tego mielone migdały, dodać osączone z wody kromki chleba, wlać ocet i oliwę z oliwek. Następnie zalać 1 szklanką wody mineralnej, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem i przełożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonym wcześniej winogronem i posypać tłuczonymi pistacjami.

0 komentarzy

Podobne przepisy