Acqua pazza

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2850
Acqua pazza
fot. titanium22 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego dorsza
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 dymka
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por i papryczkę chili pokroić na kawałki. Dorsza rozmrozić, usunąć ości i pokroić go na kawałki. Następnie czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili i pokrojona rybę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino, dodać pokrojoną marchew, por i seler. Składniki dusić pod przykryciem, przez 1 minutę, po czym zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i osączone z zalewy czarne oliwki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)