Jabłka pieczone z marcepanem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 50 ml ciemnego rumu
  • 20 g naturalnego marcepana
  • 2 jabłka Antonówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody i ostrym nożem wydrążyć gniazda nasienne. Rum przelać do miski, wsypać do niego cukier waniliowy i mielony cynamon. Marcepan rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, ugnieść widelcem i przełożyć do wydrążonych jabłek. Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 45 minut, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

0 komentarzy

Podobne przepisy