Szparagi z boczkiem, bazylią i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1410
Szparagi z boczkiem, bazylią i jogurtem
fot. aSIMULAtor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 40 g zielonych szparagów
  • 20 g wędzonego boczku w całości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać jogurtem greckim i sokiem cytrynowym. Następnie szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do miksera i dodać do niej bazylię, a drugą przełożyć na talerz. Boczek pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do szparagów na talerzu. Do składników w mikserze wlać oliwę z oliwek, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Dodać do tego składniki z wymieszanym jogurtem. Całość posypać pokrojoną wcześniej cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów