Matiasy z ziemniakami, winem i śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 ml śmietany 18 %
  • 50 ml białego wina wytrawnego Sauvignon blanc
  • 40 g matiasów w zalewie octowej (filety)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Koperek zielony umyć osączyć z wody i drobno posiekać. Matiasy obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w dużą kostkę, dodać do pokrojonych matiasów i posypać pokrojonym koperkiem. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszony tymianek, bazylię i zalać winem wytrawnym. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wymieszać ze śmietaną, przelać do składników w misce i ponownie wymieszać.

0 komentarzy

Podobne przepisy