Pęczak z łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2029
Pęczak z łososiem
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego łososia
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cytryna
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek zielony oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Koperek posiekać drobno, a cytrynę pokroić w cienkie plastry. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do kaszy. Następnie dodać do tego pokrojonego wcześniej łososia, zielony koperek i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów