Pomidory zielone z jajkiem i kapustą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 zielone pomidory
  • 4 jajka
  • 4 liście młodej kapusty
  • 2 jajka do panierowania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory zielone pokroić w cienkie plastry i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Dwa jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z bułką tartą. Liście kapusty młodej przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wbić 4 jajka, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do liści kapusty na talerzu. Następnie pokrojone pomidory panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące z bułką tartą i smażyć na średnim ogniu w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi papryczkami chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy