Aloo matar paratha

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • sól
  • Na farsz:
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli oraz mielonym kuminem rzymskim, wlać do tego olej i wyrobić ręcznie gładkie ciasto.
Przygotować farsz: groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do zielonego groszku i razem utłuc tłuczkiem na miazgę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, oprószyć ją kurkumą oraz garam masala i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami z groszkiem. Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta urwać małe kawałki i rozwałkować je na grubość 1 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć wymieszane składniki z ziemniakami, po czym całość zawinąć ciastem i ponownie rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Wszystko posmarować masłem z obu stron i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z każdej strony do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy