Pie and mash

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5607
Pie and mash
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • Na wypełnienie ciasta:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Na sos:
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 mielone goździki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki i pietruszkę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować letnią wodą. Żółtko jajka roztrzepać widelcem na talerzu.

Przygotować wypełnienie ciasta: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy oraz musztardę i wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z piwem i wlać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu odparowania piwa. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć na wysmarowane ciasto francuskie.

Wszystko zawinąć w kopertę, wysmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do ugotowanych ziemniaków na talerzu.

Przygotować sos: pietruszkę drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie mąkę wymieszać z bulionem warzywnym oraz posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów