Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami

    Dodane przez: wd2005

    djjewelz / CC-BY-ND 2.0

  • Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami

    Dodane przez: wd2005

    djjewelz / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 15 g sera edamskiego w plastrach
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, pomarańcze, pieczarki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Zrumienioną podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser żółty oraz obranego ze skóry i pokrojonego w słomkę zielonego ogórka. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników. Pieczarki pozbawić błony i trzonków, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Pieczarki smażyć pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy