Dip pszeniczny z chlebem razowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1715
Dip pszeniczny z chlebem razowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 bochenek chleba razowego
  • Na dip:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, przestudzić i zmiksować mikserem na drobną masę. Następnie koperek umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i dodać do zmiksowanej pszenicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość zalać śmietaną, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Podawać z pokrojonym chlebem razowym.

Komentarze (2)

Proste i smaczne, pożywne i zdrowe, jeśli z dobrej pszenicy to wybieram orkiszową. Dziękuję. Z.T.

Podobne przepisy

Więcej przepisów