Barwione ciasto bananowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3498

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żółtego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka zielonego barwnika spożywczego
  • Na ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka 2 %
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić je w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, pokrojone wcześniej banany, po czym wlać do tego mleko i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia formując dowolne kształty. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.
Białka jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Do jednej wlać żółty barwnik spożywczy, a do drugiej zielony. Obie części osobno zmiksować, po czym nałożyć najpierw żółtą pianę do szprycy i wycisnąć ją na upieczone ciasto, a następnie zieloną.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki.

0 komentarzy

Podobne przepisy