Zupa z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1276
Zupa z jajkami
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 3 jajka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz imbir umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony wcześniej imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, roztrzepać widelcem i wlewać stopniowo do rondla z bulionem. Dokładnie wymieszać, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów