Babeczki z syropem jagodowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1864
Babeczki z syropem jagodowym
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka syropu jagodowego
  • Na ciasto:
  • 130 g cukru
  • 130 g masła
  • 130 tg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i dodać masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do papilotek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, wlać do niej syrop jagodowy, ponownie ubić mikserem, aby składniki się wymieszały, przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na upieczone babeczki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę. Następnie lekko przestudzić i łyżeczką nałożyć niewielką ilość na środek babeczek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów