Pudding ryżowy z wiśniami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka suszonych wiśni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Suszone wiśnie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2. szklankami mleka, wsypać cukier i gotować na sypko. Kiedy mleko wyparuje, wlać do tego wodę, dodać sparzone wcześniej wiśnie, wlać syrop wiśniowy i wsypać cynamon oraz tartą gałkę muszkatołową. Całość gotować jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy