Pieremiacze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1868
Pieremiacze
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą. Do wymieszanych składników wlać śmietanę, dodać masło, z całości wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i kubkiem wyciąć krążki.
Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i połączyć z mielonym mięsem wołowym. Następnie składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Całość zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy