Boczek w winie z soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1448
Boczek w winie z soczewicą
fot. Snowdrop Meringues & Berries / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy zielonej
  • 350 g surowego boczku wieprzowego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać boczek surowy, po czym oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i przyrumienić z obu stron. Do smażonego boczku dodać ugotowaną soczewicę i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, pokroić na porcje, przełożyć na talerz i podawać z musztardą francuską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów