Beza jeżowa z jeżynami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 821
Beza jeżowa z jeżynami
fot. Snowdrop Meringues & Berries / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki dżemu jeżynowego
  • 200 g cukru pudru
  • 4 białka jaj

Opis przygotowania:

Przygotować bezę: cukier przesypać do miski, dodać białka jaj, ubić trzepaczką na sztywną pianę i przełożyć łyżeczką do szprycy (z małym otworkiem). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wycisnąć na niego małymi porcjami zawartość szprycy w taki sposób, aby powstały kolce przypominające jeża. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130°C i piec do czasu, aż składniki zrobią się suche. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i otwartym płomieniem palnika przypalić same końce bezy. Podawać z dżemem jeżynowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy