Kulki bananowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kulki bananowe

    Dodane przez: iwona

    CamEvans / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 g białej czekolady
  • 200 g herbatników
  • 40 g żelatyny spożywczej
  • 4 banany
  • 0,5 szklanki zimnego mleka 2%

Opis przygotowania

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Żelatynę spożywczą przesypać do drugiej miski, zalać ją mlekiem, wymieszać oraz dodać pokrojone banany i pokruszone herbatniki. Całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką, następnie nabierać łyżeczką do lodów i formować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na tackę i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu, lekko przestudzić i zanurzyć w niej przygotowane wcześniej kulki. Całość przełożyć z powrotem na tackę i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

0 komentarzy

Podobne przepisy