Sałatka z kapusty, ziemniaków i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Sałatka z kapusty, ziemniaków i jajek
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę białą umyć i osączyć z wody. Następnie zszatkować ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć do rondla i sparzyć wrzącą wodą. Sparzoną osączyć z nadmiaru wody, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, zalać sokiem cytrynowym i wymieszać. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do sparzonej wcześniej kapusty. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, zalać kwaśną śmietaną, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotową sałatkę posypać papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów