Kurczak z sardelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1519
Kurczak z sardelą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonej sardeli
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 cebule
  • 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone papryczki sparzyć wrzącą wodą. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Sardelę wędzoną rozdrobnić na małe kawałki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać udka z kurczaka, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do kurczaka i lekko przyrumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, sardelę i sparzoną papryczkę chili. Całość zalać octem jabłkowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów