Pita z szynką, jajkiem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4556
Pita z szynką, jajkiem i serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera Gouda
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chlebek pita
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Paprykę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać drobno, przełożyć do miseczki, wlać do niej oliwę z oliwek, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i dokładnie rozetrzeć łyżeczką. Pitę skropić z obu stron letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Następnie ściągnąć z ognia, pokroić na ćwiartki i przełożyć na talerz. Jajka wbić do rondla, dodać do nich tarty ser żółty, szczyptę soli i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych składników dodać pokrojoną wcześniej paprykę i razem wymieszać. Szynkę parmeńską przełożyć do małych foremek do ciasta i spiąć ją małymi wykałaczkami. Do spiętych szynek wlać roztrzepane składniki z papryką, a na wierzch nałożyć roztarte składniki z bazylią. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu, aż jajka z serem się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika oraz foremek, usunąć wykałaczki i przełożyć na pokrojoną pitę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów