Tortille z jajkiem, serem, szparagami i kielbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2307
Tortille z jajkiem, serem, szparagami i kielbasą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 małe placki tortilli
  • 4 pęta kiełbasy śląskiej
  • 4 zielone szparagi
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili Tao Tao
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Zrumienioną ściągnąć ją z ognia i trzymać w ciepłym. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu smażyć na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem i przelać na smażone placki tortilli. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy dodać do tego usmażoną wcześniej kiełbasę i ugotowane szparagi. Całość posypać tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów