Kurczak z warzywami w sosie orzechowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak z warzywami w sosie orzechowym

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • Sos orzechowy:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i wyłożyć na talerz. Ogórki również pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej papryki, po czym pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i samo mięso dodać do pokrojonych warzyw.
Przygotować sos orzechowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na ugotowane wcześniej mięso i wszystko posypać sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy