Bumbleberry Pie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jagód
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Opis przygotowania

Ciasto francuskie skropić letnią wodą i przełożyć je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Potem jagody, truskawki oraz maliny umyć i osączyć z wody. Maliny i jagody przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na drobne kawałki i dodać do owoców w misce. Następnie owoce zasypać cukrem pudrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć na ciasto w naczyniu do zapiekania.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść ciasto. Rozdrobnić je ręcznie na malutkie kawałeczki i posypać ciasto z owocami.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i polać śmietaną.

0 komentarzy

Podobne przepisy