Jajka faszerowane w sosie buraczkowo-chrzanowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego sera Gouda
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • Sos buraczany:
  • 3 średnie buraczki czerwone
  • 2 cm świeżego chrzanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Wydrążone żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć z tartym serem Gouda. Następnie pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i połączyć ze składnikami w misce. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką w miejsca wydrążonych żółtek.
Przygotować sos buraczkowo-chrzanowy: buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miksera. Chrzan obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do pokrojonych buraczków w mikserze. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i razem zmiksować. Następnie przełożyć na talerzyk i dodać do tego faszerowane jajka.
Wszystko posypać mieloną ostrą papryką.

0 komentarzy

Podobne przepisy