Kurczak w chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2211
Kurczak w chili
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonej czerwonej papryczki chili
  • 2 czerwone świeże papryczki chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • mielony pieprz syczuański

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Papryczkę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Suszoną papryczkę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i również pokroić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę i oprószyć je pieprzem oraz szczyptą soli. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Mięso panierować w roztrzepanym jajku, później w mące, po czym przełożyć je do rozgrzanego oleju arachidowego na patelni i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej papryczkę świeżą i suszoną oraz imbir, zalać winem ryżowym, sosem sojowym i zasypać cukrem brązowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów