Arancini z kukurydzą i rukolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1856
Arancini z kukurydzą i rukolą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać sok pomidorowy, wsypać tarty ser Gouda, bułkę tartą oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym uformować z nich małe kulki ręcznie. Uformowane wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, zalać sosem i udekorować rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów