Tiramisu z zieloną herbatą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6385
Tiramisu z zieloną herbatą
fot. TheDeliciousLife / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 20 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mielonej zielonej herbaty (Matcha)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • Krem:
  • 400 g sera mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mleko przelać do rondla, dodać do niego masło, wsypać zieloną mieloną herbatę, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i przestudzić. Następnie białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Utarte żółtka dodać do ubitej piany i razem zmiksować mikserem, po czym do zmiksowanych składników wsypać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać do tego przestudzone mleko z herbatą oraz masłem. Całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut (upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić, przekroić na dwa płaty (jeden powinien być cieńszy od drugiego). Grubszy płat ciasta włożyć do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, natomiast cieńszy pozostawić na nakrycie kremu.

Przygotować krem: żelatynę zalać letnim mlekiem i odstawić do nasiąknięcia przez 5 minut. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, dodać do niej namoczoną wcześniej żelatynę z mlekiem i stopniowo ser mascarpone. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć łopatką na ciasto w blasze do pieczenia i dokładnie wyrównać. Na wierzch nałożyć cieńszy płat pozostawionego ciasta.

Wstawić do lodówki i trzymać do czasu, kiedy żelatyna zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów