Faux Pho

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1747
Faux Pho
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 15 g grzybów shitake
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 liście świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Papryczkę zieloną pokroić w talarki. Kiełki fasoli sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Szczypiorek pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki mięso i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny oraz sos sojowy, dodać pokrojony imbir, grzyby shitake, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu w misce. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem, papryczką chili, sparzonymi wcześniej kiełkami fasoli mung i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów