Chowder z kukurydzą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3297

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z z dorsza
  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • 200 ml mleka
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Filety rybne pokroić na kawałki. Kukurydzę rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Łodygi selera pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić na drobne kawałki i zrumienić w rozgrzanym rondlu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę oraz łodygę selera i zeszklić na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, rozmrożoną kukurydzę i pokrojone filety rybne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i gotować do miękkości składników. Następnie mleko wymieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy