Pudding ze słodkich ziemniaków

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g migdałów
  • Na pudding:
  • 8 słodkich ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania kubków
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić w rondelku i przelać do odcedzonych ziemniaków. Następnie wlać do tego sok pomarańczowy, ekstrakt waniliowy, wbić jajka, wsypać szczyptę soli, cukier biały oraz brązowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją łyżką do odpowiednich kubeczków do zapiekania wysmarowanych masłem. Migdały pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i dodać do reszty. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 40 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy